- Wat is een gescheurde voorste kruisband?
De voorste kruisband kan scheuren door een verdraaiing van de knie. Vaak gebeurt dit bij sporten met snelle draai- en kapbewegingen zoals voetbal, tennis, hockey en basketbal. Een kruisbandscheur is een ernstig letsel van de knie. Er zijn dan vaak beschadigingen aan meerdere structuren in de knie zoals de meniscus, het kraakbeen of de andere belangrijke ligamenten in de knie. De voorste kruisband is een van de vier belangrijke banden (ligamenten) die voor stabiliteit van uw knie zorgen. Dit ligament bevindt zich middenin de knie en verbindt het bovenbeen (femur) met het scheenbeen (tibia).
De functie van de voorste kruisband is tweeledig. Ten eerste voorkomt die dat het scheenbeen naar voren kan bewegen ten opzichte van het bovenbeen. Daarnaast voorkomt die dat het scheenbeen kan draaien ten opzichte van het bovenbeen. Een gescheurde kruisband kan niet uit zichzelf weer herstellen.
- Wat zijn de symptomen?
Als u uw voorste kruisband scheurt, kan dat gepaard gaan met de volgende symptomen:
- Een knap die u voelt in uw knie bij de verdraaiing van de knie.
- Pijn en onvermogen om te sporten.
- Directe zwelling van de knie.
- Niet goed kunnen buigen en strekken van de knie.
- Instabiliteit.
- Waardoor ontstaat een gescheurde kruisband?
Vaak scheurt de voorste kruisband tijdens sport of bewegingen waarbij er veel krachten op het kniegewricht komen. De volgende bewegingen kunnen een scheur van de voorste kruisband veroorzaken:
- Plotseling stoppen en/of van richting veranderen bij het rennen.
- Draaibeweging van de knie waarbij de voet vast op de grond blijft staan.
- Niet juist neerkomen na een sprong.
- Een direct inwerkend trauma van de knie. Bijvoorbeeld een tackle bij voetbal of rugby.
Extra risicofactoren bij voorste kruisband
Er zijn risicofactoren bekend die eraan bijdragen dat mensen sneller hun voorste kruisband scheuren:
- Vrouwen scheuren sneller hun voorste kruisband dan mannen. Dit komt waarschijnlijk door het verschil in de anatomie van het been en de knie, de kracht van de spieren en hormonale verschillen ten opzichte van mannen.
- Voetbal, basketbal, atletiek en skiën zijn sporten waarbij er meer voorste kruisbandscheuren worden gezien. Fietsen, roeien en zwemmen leidt zelden tot een scheur van de voorste kruisband.
- Niet goed getraind of een slechte conditie.
- Het onjuiste gebruik van sportmateriaal. Denk bijvoorbeeld aan skibindingen die niet juist staan afgesteld.
- Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose van een voorste kruisbandscheur wordt gesteld op basis van lichamelijk onderzoek. Tijdens het onderzoek controleert de orthopedisch specialist uw knie op zwelling, instabiliteit en eventueel ander letsel. Vaak wordt er aanvullend onderzoek verricht:
- Een röntgenfoto om te kijken of er geen sprake is van fracturen. Röntgenfoto’s beelden alleen het bot af en niet het kraakbeen, meniscus en andere kniebanden.
- Een MRI-scan om alle structuren – dus ook kraakbeen, ligamenten en meniscus – af te beelden.
- Behandeling van gescheurde kruisband
De eerste stap in de behandeling bestaat uit fysiotherapie en medicatie. Deze stap is erop gericht de zwelling en pijn van de knie te verminderen en de beweeglijkheid vergroten. Deze niet-operatieve behandeling kan uiteindelijk succesvol zijn voor patiënten die geen kap- en draaisporten beoefenen. Zwemmen, joggen en fietsen zijn voorbeelden van sporten die goed uitvoerbaar zijn zonder voorste kruisband. Patiënten met een actieve levensstijl – vooral diegenen veel aan sport doen – blijven vaak instabiliteit van de knie houden. Instabiliteit is de reden om een voorste kruisband reconstructie uit te voeren.
Voorste kruisband reconstructie
Als een voorste kruisband is gescheurd, kan die niet gehecht worden; hij moet worden vervangen. Bij een voorste kruisband reconstructie wordt een nieuwe kruisband gemaakt met weefsel, ook wel grafts genoemd. Welk type graft wordt gebruikt, verschilt per situatie. Dit beslist u samen met uw orthopedisch specialist:
- Een autograft. Dit is weefsel van u zelf. Uw hamstringpezen, knieschijfpees (patellapees) of quadricepspees kunnen gebruikt worden.
- Een allograft. Dit is weefsel van een donor.
De operatie
Voor de voorste kruisband constructie worden de volgende stappen doorlopen:
- De orthopedisch chirurg maakt verschillende kleine incisies rondom uw knie zodat de camera en instrumenten in uw knie kunnen worden gebracht.
- De camera wordt ingebracht, waarna er water in de knie wordt gespoeld. Er wordt op die manier ruimte in het gewricht gecreëerd, zodat de chirurg de instrumenten kan inbrengen.
- De orthopedisch chirurg inspecteert de gehele knie, inclusief de binnen- en buitenmeniscus en het kraakbeen. Als deze beschadigd zijn, kunnen ze direct behandeld worden.
- De graft wordt gecreëerd door het deels wegnemen van de hamstring-, knieschijf- of quadricepspees. Bij het gebruik van een donorpees is dit niet noodzakelijk.
- Er worden tunnels geboord in het bovenbeen en scheenbeen. Deze komen precies uit in de knie op de plek waar de originele voorste kruisband zich bevond.
- De graft wordt in de knie gebracht en vastgezet in de tunnels van het scheen- en bovenbeen.
- De instrumenten worden verwijderd en de huid wordt gesloten met oplosbare hechtingen.
Herstel na de voorste kruisband reconstructie
De operatie vindt plaats onder dagbehandeling. Dit betekent dat u na de operatie dezelfde dag naar huis mag. Na de operatie moet u met krukken lopen. Enkele dagen na de operatie start u onder leiding van een gespecialiseerd fysiotherapeut met de revalidatie om zo kracht op te bouwen, stabiliteit te trainen en de bewegelijkheid van de knie te herstellen. Het duurt 9 maanden voordat u weer op het oude niveau kunt sporten. Dit komt doordat de pees die gebruikt is voor de reconstructie moet ingroeien in de gecreëerde tunnels van het boven- en onderbeen. Daarnaast moet de pees zich omvormen tot nieuwe kruisband. Dit is een biologisch proces dat enkele maanden duurt. Herstel van kracht, beweeglijkheid van de knie en stabiliteit bepalen of u volledig bent hersteld van uw voorste kruisband reconstructie. Goede begeleiding van een fysiotherapeut is hierbij essentieel.
- Wat kan Medische Kliniek Velsen voor u betekenen?
Met ervaren en deskundige specialisten bekijken wij uw probleem nader en bepalen we of een operatieve behandeling zinvol is. Mogelijk zijn er ook andere oplossingen. Indien er een operatie mogelijk is, kan die op zeer korte termijn plaatsvinden. De behandeling wordt uitgevoerd in een gloednieuwe, hypermoderne omgeving die voldoet aan alle eisen.
- Korte wachtlijsten
- Uit de basisverzekering vergoed
- Meerdere disciplines onder één dak
- Persoonlijk contact met één medisch specialist
Medische Kliniek Velsen is gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 9.7 Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering