- Wat is een heupprothese?
Een heupprothese is een ander woord voor een kunstheup. Die kan nodig zijn als u heupartrose heeft. Heupartrose is slijtage aan uw heupgewricht. Uiteindelijk leidt heupartrose tot de aantasting van het kraakbeen van het heupgewricht. Deze aantasting kan erg pijnlijk zijn.
- Wat zijn de symptomen?
De meest voorkomende klacht bij heupartrose is pijn. Die pijn wordt meestal gevoeld in de lies, in de bilstreek of aan de zijkant van het heupgewricht. Soms trekt deze pijn door tot aan de knie. Naast de pijn neemt de beweeglijkheid van uw heupgewricht af en wordt dit stijf. Dit merkt u met name bij het opstaan uit een stoel (‘startpijn’) of een stijfheid van het heupgewricht in de ochtend na het ontwaken (‘ochtendstijfheid’). In uw dagelijkse bezigheden kunt u merken dat bepaalde handelingen zoals het aantrekken van schoenen en/of sokken vanwege de bewegingsbeperking in uw heupgewricht moeilijker zijn. Als de slijtage toeneemt, nemen de klachten die u ervaart ook toe. Dit hindert u tijdens uw dagelijkse activiteiten en kan u zelfs uit uw slaap houden.
- Waardoor ontstaat heupartrose?
De belangrijkste oorzaak van heupartrose is ouderdom van het gewricht. Daarnaast zijn er enkele oorzaken die kunnen leiden tot aantasting van het heupgewricht met artrose als gevolg. Dit zijn:
- Kraakbeenbeschadiging door een trauma van de heup.
- Een infectie van het heupgewricht.
- Ontsteking van het heupgewricht (bijvoorbeeld bij reumatische artritis).
- Aangeboren of verworven afwijkingen van het heupgewricht.
- Hoe wordt de diagnose gesteld?
Uw klachtenpatroon en ziektegeschiedenis worden besproken en er wordt lichamelijk onderzoek verricht. Röntgenfoto’s zijn nodig om te bepalen in welke mate het kraakbeen beschadigd is en om een mogelijke oorzaak vast te stellen. In de meeste gevallen zijn deze stappen voldoende om de diagnose ‘heupartrose’ te stellen. In specifieke situaties kan het voor uw orthopedisch chirurg noodzakelijk zijn om aanvullend andere onderzoeken te doen om tot een goede diagnose te komen, zoals:
- MRI-scan
- Echo
- Heupmarcaïnisatie (injectie van een verdoving in het heupgewricht)
- Bloedonderzoek
- Behandeling van het heupgewricht
Heupartrose kan helaas nog niet volledig worden genezen. Er bestaan gelukkig wel behandelingen om de klachten te verlichten of tijdelijk te verminderen. Onder andere het gebruik van ontstekingsremmers reduceert de klachten. Een ander onderdeel van de niet-operatieve aanpak is fysiotherapie. De fysiotherapeut probeert, na verwijzing en overleg met uw orthopedisch chirurg, het gewricht zo flexibel mogelijk te houden met bewegingstherapie.
Als deze behandelingen niet effectief blijken, dan kan er gekozen worden voor plaatsing van een heupprothese (kunstheup). Dit is een operatie waar uw behandelend orthopedisch chirurg veel ervaring mee heeft. Bij voorkeur wordt een kunstheup geplaatst bij patiënten ouder dan 60 jaar. Het kan echter voorkomen dat mensen jonger dan 60 jaar worden geopereerd. Dit is afhankelijk van de ernst van de klachten en mate van artrose. De heupoperatie vindt na goed overleg tussen u en uw orthopedisch chirurg plaats.
De keuze van de heupprothese
De keuze die de orthopedisch chirurg maakt voor een bepaalde heupprothese, is afhankelijk van veel factoren. Denk aan:
- De kwaliteit van het bot.
- Uw leeftijd.
- Uw algemene conditie.
- De specifieke anatomie van het heupgewricht
- De ervaring van de orthopedisch chirurg met bepaalde prothesen.
De orthopedisch chirurg bespreekt de verschillende mogelijkheden met u. Een totale heupprothese bestaat uit drie onderdelen: de kop, de kom en de steel. Het is gemaakt van lichaamsvriendelijke materialen.
- De kop is bolvormig en gemaakt van keramiek. De kop zit vast aan de heupsteel en draait in de heupkom.
- De heupkom is van metaal (titanium) en wordt geplaatst in het bekken.
- De heupsteel is van metaal (titanium) en wordt geplaatst in het bovenbeen.
Tijdens de heupoperatie kiest de orthopedisch chirurg, mede op basis van de kwaliteit van uw bot, een prothese die vastgroeit in het bot of door botcement op zijn plek blijft. De gebruikte materialen hebben een uitstekende staat van dienst en zijn bewezen goede implantaten.
De heupoperatie
De ingreep duurt ongeveer 1,5 uur. Bij een totale heupprothese opent de orthopedisch chirurg het heupgewricht om toegang te krijgen. De kop van het dijbeen en het kapotte kraakbeen uit de heupkom worden verwijderd en vervangen door een implantaat, de kunstheup. De heupkop wordt passend gefreesd zodat de kunstkom van de heupprothese kan worden geplaatst. Dan wordt de steel van de prothese in uw bovenbeen vastgezet. Bovenop de steel wordt een nieuwe bolvormige kop geplaatst.
Verschillende operatiemethodes
Voordat een heupprothese in het bot geplaatst wordt, maakt de orthopedisch chirurg eerst een toegang (benadering) door de huid en de onderhuidse weefsels. Dit kan op verschillende manieren:
- Via de voorkant van het heupgewricht.
- Via de achterkant van het heupgewricht.
Onze orthopedisch chirurgen onderzoeken uw klachten en uw situatie en adviseren u daarna over de beste operatiemethode. De orthopedisch chirurg vertelt u over de verschillende mogelijkheden, de mogelijke risico’s en het herstel.
Voorste (anterieur) benadering van het heupgewricht
Bij de voorste benadering wordt de heup tussen twee spieren door bereikt. Deze spieren liggen meer aan de voorzijde van de heup, vandaar de benaming. Deze benadering wint de laatste jaren aan populariteit, dankzij de snelle revalidatie en hoge stabiliteit van de heup. De operatie benut de natuurlijke interval tussen twee spiergroepen die aan de voorzijde van de heup liggen. Daarom ligt de wond ligt ook iets meer aan de voorkant.
De achterste (posterieur) benadering van het heupgewricht
Bij de achterste benadering wordt de heup vanaf de achterzijde benaderd, onder de bilspier door. Dit is een minimaal invasieve benadering, omdat deze benadering weinig schade toebrengt aan spieren, kapsel, bloedvaten en zenuwstelsel. U kunt dezelfde dag al uit bed.
- Wat kan Medische Kliniek Velsen voor u betekenen?
Met ervaren en deskundige specialisten bekijken wij uw probleem nader en bepalen we of een operatieve behandeling zinvol is. Mogelijk zijn er ook andere oplossingen. Indien er een operatie mogelijk is, kan die op zeer korte termijn plaatsvinden. De behandeling wordt uitgevoerd in een gloednieuwe, hypermoderne omgeving die voldoet aan alle eisen.
- Korte wachtlijsten
- Uit de basisverzekering vergoed
- Meerdere disciplines onder één dak
- Persoonlijk contact met één medisch specialist
Medische Kliniek Velsen is gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 9.7 Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering