• Leeghwaterweg 1B, 1951NA Velsen-Noord
  • 0850600855

Korte Wachttijden

Vergoede Zorg

Meerdere Disciplines

9.7 gewaardeerd op ZorgkaartNederland

Meralgia paresthetica

Meralgia paresthetica

Wat is het? 

Meralgia paresthetica is een medische term voor een aandoening van een huidzenuw van het bovenbeen. Letterlijk betekent de term: pijnlijke tinteling van het bovenbeen. De aangetaste huidzenuw loopt onder vanuit het bekken, door de liesband naar de huid van de zijkant en buitenkant van het bovenbeen vanaf de lies tot de knie. In de lies loopt een band vanaf het schaambeen tot de harde botknobbel aan de voorkant van de heup. Vlakbij die knobbel loopt de zenuw door de liesband.

Waar heb je last van?

De typische klacht is een dove, pijnlijke of tintelende plek aan de zijkant van het bovenbeen. De plek is ongeveer even groot als een handpalm. De pijn kan erger worden bij lang staan en liggen met gestrekt been. Buigen van het been in de knie en de heup kan de pijn verminderen.

De oorzaak is gelegen in het verloop van de zenuw: deze maakt een scherpe haakse bocht door of over de liesband heen. Het verloop van de zenuw is niet bij iedereen gelijk, wat sommige mensen gevoeliger maakt voor beklemming. Meralgia paresthetica komt vaker voor bij mensen met suikerziekte (Diabetes Mellitus) en oudere mensen of mensen met overgewicht. Andere risicofactoren zijn zwangerschap en veel in bed liggen, bijvoorbeeld door ziekte of na een operatie. Soms kan het dragen van strakke broeken of veel spullen dragen in de broekzak zorgen voor beknelling van de zenuw. 

De diagnose wordt gesteld door de combinatie van het verhaal van de patiënt en neurologisch onderzoek. Soms is er ook aanvullend onderzoek nodig, namelijk zenuwgeleidingsonderzoek.

Bij overgewicht is afvallen noodzakelijk. Ook is het dragen van strakke broeken af te raden. De klachten gaan bijna altijd vanzelf weer over. Er is dan geen verdere behandeling nodig. Bij langdurige, ernstige pijn is behandeling met medicijnen tegen neuropathische pijn mogelijk. Daarnaast kan een gecombineerde onderhuidse injectie met bijnierschorshormonen (corticosteroïden) en een pijnstiller (lidocaïne) geprobeerd worden, eventueel herhaald na enige weken. In zeldzame gevallen, waarbij de klacht niet vanzelf minder wordt en langer dan 3 maanden duurt, wordt een enkele keer een neurochirurgische operatie toegepast met vrijlegging of doorsnijding van de zenuw.
 
 Bron: Patiëntenvoorlichting, Nederlandse vereniging van Neurologie

9.7

Medische Kliniek Velsen is gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 9.7 Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Hi, How Can We Help You?