- Wat is spondylodese van de rug?
De onderrug (lumbale wervelkolom) wordt ondersteund door 5 rugwervels (lumbale wervels) en het staartbeen (sacrum). Die geven stabiliteit en beschermen de zenuwen. De tussenwervelschijf zit tussen de rugwervels, functioneert als stootkussen en zorgt voor onderlinge beweging van de wervels. Deze schijf bestaat uit een zachtere kern en een hardere omringende schil. Slijtage kan de tussenwervelschijf aantasten en uitdrogen waardoor hij uitstulpt. Er kan dan druk ontstaan op aftakkende zenuwen. Ook kan door de slijtage een afwijkende stand ontstaan van de wervels onderling (spondylolisthesis), wat druk op de zenuwen kan geven. Spondylodese van de rug houdt in dat we de rugwervels vastzetten met schroeven zodat de zenuwen niet meer beklemd worden.
- Wat zijn de symptomen?
In de rug gaat elke aftakkende zenuw naar een specifiek gebied in de bil, schaamstreek, bovenbeen, onderbeen en voet. Een beklemde zenuw kan in dit gebied klachten geven. Bijvoorbeeld klachten door overprikkeling van de zenuw zoals pijnklachten en/of tintelingen. Een zenuw kan ook beschadigd raken door een beklemming, met een verdovend gevoel en krachtverlies tot gevolg. De klacht kan in één been zitten, maar ook in beide benen. Een forse beklemming van zenuwen kan in zeldzame gevallen klachten geven bij plassen en bij de ontlasting.
- Waardoor ontstaan de klachten?
Slijtage en een afwijkende stand van de wervels zorgen voor irritatie en beschadiging van aftakkende zenuwen in de rug. Dit is de oorzaak van de klachten.
- Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose wordt meestal gesteld met behulp van een MRI van de rug, waarop de zenuwen en beklemming te beoordelen zijn. Vaak wordt er ook een reguliere röntgenfoto van de rug gemaakt en een CT-scan. Er wordt dan bekeken of de stand van de wervels afwijkend is. Soms ontbreekt de verbinding tussen de voorkant en de achterkant van wervel. Dit wordt een spondylolysis genoemd. Een verschuiving van de wervels heet een spondylolisthesis. U kunt doorverwezen worden door uw huisarts of medisch specialist. Vaak zijn er al foto’s of scans gemaakt, die wij graag beoordelen. Neem deze daarom mee naar onze kliniek. Als er nog geen scan is gemaakt, dan kunnen wij dit zelf binnen onze eigen kliniek faciliteren met onze eigen MRI.
- Behandeling van cervicale kanaalstenose
In veel gevallen zijn de klachten binnen een paar weken over en is er geen specifieke behandeling. Fysiotherapie is wel wenselijk om de houding te verbeteren.
Niet-operatieve behandeling
Bij langer bestaande klachten die niet vanzelf overgaan, of bij schade aan zenuwen, is er een reden om te behandelen. Tijdens deze kan de anesthesioloog de zenuw aanpakken die een wortelblokkade geeft. Met een tijdelijke verdoving van de zenuw kunnen de klachten minder worden. De gedachte hierachter is dat herstel dan alsnog kan optreden.
Operatieve behandeling
Een operatie is de andere mogelijkheid. Tijdens de operatie ligt u onder narcose op de buik. Er worden één of meerdere kleine sneetjes gemaakt onder in de rug op het wervelniveau van de beklemde zenuw. Via deze toegang worden de zenuwen vrij gelegd. Er worden blokjes (cages van 3D-titanium) geplaatst tussen de wervels om de stand van de wervels te verbeteren. Tevens worden er schroeven geplaatst in de wervels die onderling verbonden worden door staafjes. De schroeven worden met neuronavigatie geplaatst zodat dit nauwkeurig en veilig kan plaatsvinden. De schroeven geven stabiliteit aan de wervels. Er wordt geopereerd met een operatiemicroscoop of met een loepbril. Meestal wordt er een wonddrain achtergelaten. De wond wordt gesloten met oplosbare hechtingen en hechtpleisters. De operatie duurt ongeveer 180 minuten. Na de operatie verblijft u voor herstel en controle één nacht in de kliniek. De dag na de operatie mag u naar huis met het advies dat u 6 weken de rug niet zwaar belast. Een korset dragen na de operatie is niet verboden, maar is in principe niet nodig.
- Wat kan Medische Kliniek Velsen voor u betekenen?
Met ervaren en deskundige specialisten bekijken wij uw probleem nader en bepalen we of een operatieve behandeling zinvol is. Mogelijk zijn er ook andere oplossingen. Indien er een operatie mogelijk is, kan die op zeer korte termijn plaatsvinden. De behandeling wordt uitgevoerd in een gloednieuwe, hypermoderne omgeving die voldoet aan alle eisen.
- Korte wachtlijsten
- Uit de basisverzekering vergoed
- Meerdere disciplines onder één dak
- Persoonlijk contact met één medisch specialist
Medische Kliniek Velsen is gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 9.7 Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering