- Wat is een knieprothese?
Een knieprothese is een anders woord voor een kunstknie. Die kan nodig zijn als u knieartrose heeft. Dit is slijtage aan uw kniegewricht. Uiteindelijk leidt het tot de aantasting van het kraakbeen van de knie. Deze aantasting van het kraakbeen kan erg pijnlijk zijn en veroorzaakt stijfheid en beperkingen. Ook kan de knie in een X of O-stand komen te staan en instabiel aanvoelen.
- Wat zijn de symptomen?
Als u knieartrose heeft, dan kan het moeilijker zijn om te wandelen, fietsen, over ongelijk terrein te lopen en trap te lopen. De pijn wordt meestal gevoeld diep in de knie, de knieholte, aan de binnen- of buitenkant en aan de voorzijde van het kniegewricht. Soms trekt deze pijn door naar het scheenbeen of bovenbeen. Naast de pijn neemt de beweeglijkheid van uw kniegewricht af en wordt dit stijf. Deze stijfheid kunt u met name merken bij het opstaan uit een stoel, de zogenaamde ‘startpijn’ of een stijfheid van het in de ochtend na het ontwaken, ‘ochtendstijfheid’. De meest voorkomende klacht bij slijtage van het kniegewricht zijn:
- Pijn
- Stijfheid
- Zwelling
- Instabiliteit
- Veranderde stand van het been
- Waardoor ontstaat knieartrose?
De belangrijkste oorzaak van knieartrose is ouderdom van het gewricht. Daarnaast zijn er enkele oorzaken die kunnen leiden tot aantasting van het kniegewricht met artrose als gevolg. Deze oorzaken zijn:
- Kraakbeenbeschadiging door een ongeval met schade aan de knie.
- Een infectie van het kniegewricht.
- Ontsteking van het kniegewricht (bijv. bij reumatische artritis).
- Aangeboren of verworven afwijkingen van het kniegewricht.
- Hoe wordt de diagnose gesteld?
Het stellen van de diagnose knieartrose begint bij een persoonlijk gesprek over uw klachtenpatroon en ziektegeschiedenis met onze orthopedisch specialisten. Ook wordt er een lichamelijk onderzoek verricht. Röntgenfoto’s zijn nodig om vast te stellen in welke mate het kraakbeen beschadigd is en om een mogelijke oorzaak vast te stellen. In de meeste gevallen zijn deze stappen voldoende om de diagnose ‘knieartrose’ te stellen. In specifieke situaties kan het voor uw behandelend arts noodzakelijk zijn om aanvullend andere onderzoeken af te spreken om tot een goede diagnose te komen, zoals:
- Spouwfoto’s en foto’s van uw gehele been als er informatie nodig is over de beenstand, botverlies aan de binnen- of buitenkant en de kwaliteit van de banden.
- Een MRI-scan als het aannemelijk is dat andere aandoeningen een rol spelen bij het slijtageproces.
- Een echo voor onderzoek naar pezen en spieren.
- Een knie-injectie om te onderzoeken of pijnklachten voornamelijk uit de knie komen.
- Een bloedonderzoek om infecties en andere ontstekingsreacties op te sporen.
- Behandeling van slijtage aan de knie
Artrose kan helaas nog niet worden genezen, maar er bestaan gelukkig behandelingen om de klachten te verlichten of tijdelijk te doen afnemen. Onder andere het gebruik van ontstekingsremmers verminderen de klachten van artrose. Een ander onderdeel van de niet-operatieve behandeling van slijtage aan de knie is fysiotherapie. De fysiotherapeut probeert, na verwijzing en overleg met uw behandelend orthopedisch specialist, het gewricht zo soepel mogelijk te houden door middel van bewegingstherapie. Ook kan een injectie in het gewricht gegeven worden om de pijn tijdelijk te verlichten.
Plaatsing knieprothese
Als deze niet-operatieve behandelingen niet afdoende zijn, kan overgegaan worden tot plaatsing van een knieprothese. Als de behandeling met medicijnen en fysiotherapie niet effectief is, dan kan bij voldoende klachten en knieartrose gekozen worden voor een kunstknie. Plaatsing van een knieprothese is een operatie die veelvuldig gedaan wordt en waar de orthopedisch chirurg veel ervaring mee heeft. Afhankelijk van de ernst van de klachten en mate van artrose vindt na goed overleg tussen u en uw behandelend orthopedisch chirurg de operatie plaats.
De keuze van een knieprothese
De keuze die door de orthopedisch chirurg gemaakt wordt, is afhankelijk van veel factoren. Denk aan de kwaliteit van het bot, uw leeftijd, uw algemene conditie, specifieke anatomie van het kniegewricht en de ervaring van de orthopedisch chirurg met bepaalde prothesen. De orthopedisch chirurg bespreekt de verschillende mogelijkheden met u. Een knieprothese bestaat uit een bovenbeensdeel, een onderbeensdeel en een tussenliggende insert van hoogwaardig kunststof. Er kan gekozen worden om het glijvlak van de knieschijf ook te vervangen. Dit is niet altijd noodzakelijk.
Tijdens de operatie kiest de orthopedisch chirurg, mede op basis van de kwaliteit van uw bot, voor een prothese die vastgroeit in uw bot of eentje die met botcement op zijn plek blijft. De gebruikte materialen in Medische Kliniek Velsen hebben een uitstekende staat van dienst en zijn bewezen goede implantaten.
De operatie
De ingreep duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur. Bij een totale knieprothese opent de orthopedisch chirurg het kniegewricht aan de voorzijde. De knieschijf wordt aan de kant geschoven om toegang te krijgen tot het kapotte kraakbeen van de knie. Dit beschadigde kraakbeen wordt aan de bovenbeenzijde en scheenbeenzijde verwijderd en vervangen door een implantaat, de knieprothese. De prothese wordt door middel van vele metingen precies passend geplaatst. Na de operatie heeft u een litteken aan de voorzijde van de knie, gesloten met operatienietjes. De prothese zit direct goed vast en u kunt op de dag van de operatie direct onder begeleiding van een fysiotherapeut oefenen met lopen. Er zit een drukverband omheen. De nietjes worden na 2 weken verwijderd.
- Wat kan Medische Kliniek Velsen voor u betekenen?
Met ervaren en deskundige specialisten bekijken wij uw probleem nader en bepalen we of een operatieve behandeling zinvol is. Mogelijk zijn er ook andere oplossingen. Indien er een operatie mogelijk is, kan die op zeer korte termijn plaatsvinden. De behandeling wordt uitgevoerd in een gloednieuwe, hypermoderne omgeving die voldoet aan alle eisen.
- Korte wachtlijsten
- Uit de basisverzekering vergoed
- Meerdere disciplines onder één dak
- Persoonlijk contact met één medisch specialist
Medische Kliniek Velsen is gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 9.7 Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering